Finland: EAY haluaa sitovat altistumisrajat vaarallisimmille kemikaaleille

Euroopan ammattiliitot viettävät 28. huhtikuuta kansainvälistä työntekijöiden muistopäivää. Tänä vuonna päivällä muistetaan erityisesti työperäisiin syöpiin kuolleita. Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön (EAY) mukaan 100,000 ihmistä menehtyy vuosittain EU:n alueella työperäisten syöpien tähden.

Valitsemalla työperäiset syövät muistopäivän aiheeksi EAY haluaa myös nostaa esiin komission sääntelyn keventämiseen tähtäävän REFIT-ohjelman. Eurooppalainen ammattiyhdistysliike on ollut huolissaan EU-lakien yksinkertaistamiseen tai poisvetämiseen keskittyvän ohjelman vaikutuksista työturvallisuudelle ja -terveydelle.

EAY toteaa muistopäivän tiedotteessaan komission keskeyttäneen vuonna 2013 työnsä työntekijöitä haitallisilta kemikaaleilta suojelevan lainsäädännön parissa. Tämän seurauksena vain kolmella syöpää aiheuttavalla kemikaalilla on EAY:n mukaan eurooppalaiset altistumisrajat.

EAY vaatii komissiolta:

  • Laillisesti sitovia altistumisrajoja 50 haitallisimmalle syöpää ja hedelmättömyyttä aiheuttavalle kemikaalille.
  • Etenemistä työperäisiä syöpiä ja perimän muutoksia aiheuttavia aineita koskevan direktiivin uudistamisessa.

EAY:n pääsihteeri Bernadette Ségolin mukaan on häpeällistä, että toimenpiteitä, joilla suojellaan työntekijöitä syöpään ja hedelmättömyyteen liittyviltä riskeiltä, pidetään tarpeettomana byrokratiana ja hallinnollisena taakkana.

Myös Suomen palkansaajakeskusjärjestöt kantavat huolta siitä, että pyrkimykset sääntelyn keventämiseksi voivat joissain tapauksissa uhata työntekijöitä, kuluttajia ja ympäristöä suojelevia normeja.

Palaa otsikoihin

Tulosta

http://finunions.org/ajankohtaista/uutiset/uutisarkisto/eay_haluaa_sitovat_altistumisrajat_vaarallisimmille_kemikaaleille.1916.news