Category Archives: 2020 Hungary

Hungary: Tribute to the victims of work related accidents and illnesses

  • Tisztelgés a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések áldozatai előtt.
  • Tribute to the victims of work related accidents and illnesses

 

Hungary: Április 28 – a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja

A MASZSZ, a SZEF és az ÉSZT elfogadhatatlannak tartja, hogy a szakszervezetek tiltakozásai ellenére olyan kormányzati intézkedések történtek, melyek negatívan befolyásolták a munkavédelem helyzetét, a balesetmegelőzés színvonalát. A törvényhozók, a kormány előterjesztését támogatva, megnyirbálták a kollektív szakszervezeti jogokat, eltörölték a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét, a dolgozók kárára változtatták meg a napi munkaidő szabályozását, és a munkavédelem hatósági felügyeleti rendszere is folyamatos átalakításban volt és van. A munkavédelmi ellenőrzések és ellenőrök száma csökken, ami az ellenőrzések hatékonyságának romlásával jár. Márpedig mindezek kapcsán nem csak egy felügyleti rendszer jó vagy rossz működéséről van szó,  e területen közvetlenül is emberek egészsége, élete a tét!

A MASZSZ, a SZEF és az ÉSZT consider it unacceptable that, despite the protests of the trade unions, government measures have been taken which have negatively affected the situation of occupational safety and health and safety and the quality of accident prevention. The lawmakers, in support of the government’s proposal, curtailed collective trade union rights, abolished the possibility of early retirement, changed the rules on daily working hours at the expense of workers, and the regulatory oversight system for health and safety was and is under constant overhaul. The number of health and safety checks and inspectors is decreasing, resulting in a deterioration in the effectiveness of inspections. In all this, it is not just the good or bad functioning of a system of transactions, it is the health and life of people in this area that is at stake.

 

https://szef.hu/rovatok/90-nagyvilag/3704-aprilis-28-a-munkahelyi-balesetben-megserultek-es-elhunytak-emleknapja

Hungary: The mask is not a muzzle, you will hear our voices! – MASZSZ, SZEF, ÉSZT

No one should die because they work!

The mask is not a muzzle! You will hear our voice!

Due to the restricted freedom of movement, we do an online campaign for real OSH measures, functioning OSH management and governance, involvement of workers reps and organisations – made even more necessary by the Covid-19 pandemic. Three of ETUC affiliates in Hungary (MASZSZ, SZEF, ÉSZT) issued a joint statement and worded strong criticism on the OSH situation in Hungary and calling for revisiting OSH for the post pandemic period.

Hungarian OSH situation – over the past 8 years.

2012: trade union rights related to workplace OSH management were taken away. See the trends of
-number of OSH inspections
-number of work accidents
-number of fatal work accidents