Category Archives: 2021 Denmark

Denmark: 28. april er international arbejdsmiljødag – Fagbevægelsens Hovedorganisation

Pædagog, gardarobe, børn, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Den internationale arbejdsmiljødag markeres verden over i dag. Temaet er COVID-19 og arbejdsmiljø. Dagen markerer arbejdspladsernes centrale rolle i at forebygge coronasmitte. Ikke mindst hyldes de mange medarbejdere, der siden coronaudbruddet har arbejdet i en risikofyldt frontlinje – fx sundheds- og plejepersonale, chauffører, pædagogisk personale og butiksansatte. FH står i spidsen for et digitalt event.

 1. april 2020

af: Mette Løvgren

Den internationale arbejdsmiljødag markeres i år på sociale medier. I Danmark står Fagbevægelsens Hovedorganisation i spidsen for events på Facebook og Twitter. Temaet i år er beskyttelse mod COVID-19 på arbejdspladsen. ”I takt med genåbningen af samfundet bliver arbejdspladsernes indsats mod smitte endnu vigtigere. Der er brug for en ekstra indsats for at ledere i samarbejde med medarbejderne sikrer, at arbejdspladserne gør alt, hvad de kan, for at minimere risikoen for smitte,” siger næstformand i FH, Morten Skov. (Foto: Jesper Ludvigsen).

Facebook Twitter LinkedIn Email

Dagen i dag, den 28. april, er international arbejdsmiljødag – Workers Memorial Day. Både den europæiske fagbevægelse (EFS) og den internationale fagbevægelse (ITUC) står bag kampagnen.

Hvert år bruger fagbevægelsen verden over dagen til at slå et slag for et bedre arbejdsmiljø – og mindes de alt for mange ofre for arbejdsulykker og arbejdsbetingede sygdomme.

I år er temaet COVID-19 og arbejdsmiljø med fokus på dem, som arbejder i frontlinjen under coronakrisen.

Vi har et særligt ansvar for de ansatte, der hver dag går på arbejde for at holde samfundet i gang

Morten Skov, næstformand i FH

Alle indbydes til, at I deltage i den danske fagbevægelses kampagne på Facebook og Twitter.

Stigende bekymring blandt medlemmerne

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har en række konkrete anbefalinger til politikere og arbejdsgivere om, hvad der bør gøres for at sikre arbejdsmiljøet under coronakrisen.

Deltag på sociale medier

Send hilsener og billeder på Facebook og Twitter. Brug #støtfrontlinjen og #iwmd20 (står for workers memorial day 2020).

FH’s formand Lizette Risgaard og næstformand Morten Skov sender hilsener på Facebook og Twitter. Alle formænd og næstformænd i forbundene opfordres til at gøre det samme.

Medlemmer opfordres til at poste billeder, som l viser, hvilke foranstaltninger de enkelte arbejdspladser tager for at beskytte medarbejderne under coronakrisen.

Lønmodtagere, som ikke er i frontlinjen, opfordres til at poste et billede af et lys, et hjerte, en blomst eller lignende som støtte til frontlinjen.

”Vores medlemsorganisationer oplever en stigende bekymring for de ansattes sikkerhed og sundhed. Og en bekymring for at arbejdsgivere ikke påtager sig deres ansvar – som fx at overholde forholdsregler om coronasmitte,” siger Morten Skov, næstformand i FH.

I takt med genåbningen af samfundet bliver arbejdspladsernes indsats mod corona endnu vigtigere, understreger han.

”Der er behov for, at ledere i samarbejde med medarbejderne sikrer, at arbejdspladserne gør alt, hvad de kan, for at minimere risikoen for coronasmitte,” siger Morten Skov.

Nogle arbejdspladser hænger i bremsen

Den ekstra indsats yder de fleste arbejdspladser heldigvis allerede. Men der er også arbejdspladser, som ikke gør nok, pointerer Morten Skov.

”Her skal myndighederne understøtte arbejdet med flere tydelige brancherettede vejledninger, og Arbejdstilsynet skal spille en stærkere rolle,” siger han.

Endelig markerer dagen i morgen også, hvor vigtigt det er anerkende COVID-19 som en arbejdsskade. Det betyder, at lønmodtagere kan få erstatning, hvis de bliver syge pga. smitte på arbejdet.

Morten Skov peger på, at FH i Danmark har været med til at sikre en høj grad af anerkendelse for de grupper, som er udsat for smittefare i. Men anerkendelse af COVID-19 som en arbejdsskade er fortsat et problem i resten af Europa.

Syv anbefalinger fra FH

FH har syv anbefalinger til politikerne om, hvordan man arbejder med at sikre arbejdsmiljøet i forbindelse med COVID-19.

FH anbefaler, at der her og nu tages initiativ til at:

 • genåbne Arbejdstilsynets kontrol med arbejdsmiljøet yderligere – med fokus på at begrænse smittespredning og i takt med genåbningen af arbejdsmarkedet.
 • skærpe straffen over for virksomheder, der bevidst overtræder myndighedernes forholdsregler og dermed bidrager til at øge smittetrykket i samfundet.

https://fho.dk/blog/2020/04/28/28-april-er-international-arbejdsmiljoedag/

Denmark: Godt Arbejdsmiljø nu – FH

Hashtags: #GodtArbejdsmiløNu;  #iwmd21

Together the overall message is “godt Arbejdsmiljø nu”  (good occupational health and safety now).

FH Denmark  affiliates have been asked to upload pictures of themselves with one of the attached signs and suggested them one of the following texts:

 • Nej til piller for at klare arbejdsdagen
 • Det er ikke ok at ha for travlt til at gå på toilettet
 • Det er ikke ok at have så travlt at man må springe frokosten over
 • Nej til Minuttyranni. Det ødelægger faglighed og arbejdsglæde
 • Nej til dårlige arbejdsstillinger og ondt i ryggen
 • Nej til risiko for vold på arbejdet
 • Det er ikke ok at risikere liv og lemmer på arbejdet
 • Nej til at blive råbt ad hvis man ikke kan følge med tempoet
 • Nej til klap i måsen fra min chef
 • Nej til ensomhed og dårlig ryg ved hjemmearbejde
 • Nej til farlig kemi og eksem

Fagbevægelsens Hovedorganisation